zondag 9 oktober 2016

Normandië



 Dag 1 zaterdag 342 km.
Ons najaar ’s stripje gaat ditmaal richting Normandië voor een weekje.
Als eerste gaan we bij een broertje van onze jongste hond Spike langs ten westen van Antwerpen, hier worden wij zeer gastvrij ontvangen en laten de honden lekker met elkaar spelen, al is het eerst nog even wat aftasten.
 
 
Na dit leuke bezoek rijden we naar Doel aan de Schelde, dit kleine plaatsje is bijna compleet, op enkele huizen na, opgekocht door de gemeente Antwerpen met de bedoeling de uitbreiding van de haven te realiseren.
De leegstaande huizen is hier een walhalla voor de graffiti kunstenaars en je ziet dat veel huizen zijn voorzien van prachtige kunstwerken.
 
 
 
 
 
 
  
 
De nacht brengen we door bij de nostalgische  haven van Sas van Gent op de camperplaats. (51.22606,03.80257)
 
 
 Dag 2 Zondag 332 km.
 

 
Na een wandelingetje langs de Schelde vertrekken we richting Frankrijk, aan de grens is de verscherpte controle na de aanslagen recentelijk goed te zien, de snelweg is hier geblokkeerd met grote betonblokken en we moeten van drie banen naar één over de parkeerplaats langs de controle.
Gelukkig dat het zondagmorgen is en we zo door kunnen rijden, een doordeweekse dag wil je hier liever niet meemaken met al dat vrachtverkeer.
Via Lille gaan we bij Arras de snelweg af om richting de kust te gaan, de jungle van Calais laten we aan ons voorbij gaan.
Net voor Abbeville rijden we door Saint-Riquier waar we bij een leuke abdij even de benen strekken.
 
 
 
Hierna vervolgen wij onze weg naar Criel-sur-Mer voor de overnachting, helaas is deze plaats recentelijk gesloten en komen we voor rotsblokken te staan.
 
 
We  besluiten door te rijden naar Sotteville-sur-Mer, waar net buiten dorp een prachtige rustige plaats bovenaan de krijtrotsen is voor een drietal campers. (49.8872,0.82987)
 
 
Dag 3 Maandag 0 km.
 
De ochtend beginnen we na het ontbijt en koffie met een wandeling langs de prachtige kust met z’n krijtrotsen, leuk te zien hoe de zee door de jaren heen het gesteente en de krijtrotsen heeft bewerkt en overal inhammen heeft gemaakt.
 
 
 
 
 
 
S’middags wandelen we nog even door het dorpje.
 

S’avonds lopen we de andere kant van het strand op, met de avondzon geeft dit ook weer een leuk beeld.
 


 

 
 
Dag 4 Dinsdag 0 km.
 
Vanmorgen bij eb, dus over een mooi breed strand naar  het volgende dorp Veules-les-Roses gewandeld en terug boven langs over de krijtrotsen.
 
 
Op een enkele krabbenzoeker na hebben we het hele strand voor ons alleen.
 
 
Verder een beetje een luie dag gehad.
 
 Dag 5 Woensdag 126 km.
 
In Honfleur zijn we al eens eerder geweest en vonden het toen een gezellig en leuk plaatsje, dus gaan we op herhaling.
Via BaseCamp de route gepland en rijden maar.
Tot aan Le Havre pakt Truus alle punten, alleen bij de Pont du Normandië is ze eigenwijs en stuurt ons de verkeerde kant op.
Pont du Normandië is een tolbrug en nu blijk ik “tol vermijden” nog aan hebben staan, na dit te wijzigen en keren gaan we toch nog de brug over naar Honfleur.
 
 
In Honfleur gaan we direct naar de camperplaats (49.41931,0.24219), tevens lozen wij ons afvalwater, nemen vers water in en overnachten hier de komende nacht.
 
 
 
Het is een druk bezochte camperplaats, dus hebben Zep en Spike ook wat te kijken.

 
  
S’middags wandelen we door Honfleur met z’n leuke oude straatje en vakwerkhuizen.
 
 

 
 

 
 
 
 
S’avonds nog even naar de Seine gefietst en een paar leuke avondfoto’s gemaakt van Pont du Normandië en Le Havre.
 
 

 
Dag 6 Donderdag 45 km.
 
Na ons vaste ochtendritueel vertrokken richting het oosten over de D312, een leuk weggetje met veel prachtige vakwerkhuisje die je ook veel in Bretagne ziet.
 
 
Van Campercontact had ik een leuke plaats voor de nacht aan de Seine in het kleine plaatsje Vieux-Port waar men overnachten mag. (49.42655,0.61007)
 
 
Een prachtige plaats op een grasveld aan de Seine om bootjes te kijken, wat wil een mens nog meer.
Het dorpje Vieux-Port is in onze ogen schitterend met bijna een aan één schakeling van oude vakwerk huisjes, de één nog mooier dan de ander.
 
 
 
 
 
Voor de rest is er buiten het kerkje, bushalte en jawel een telefooncel, niets te beleven.
 
Dag 7 Vrijdag 86 km.
 
Vandaag nog een stukje oostelijker gereden naar Lyons-la-Forêt, volgens de gids een leuk plaatsje.
Het is een gezellig plaatsje met een mooie oude overdekte marktplaats midden in het centrum, het is klein en dus zijn we snel uitgekeken.
 
 
 
 
We besluiten verder de dag hier op de parkeerplaats (49.39907,1.47903) door te brengen en te overnachten.
Dag 8 Zaterdag 282 km.
 
De laatste kilometers willen we niet in één keer rijden, dus gaan we over D en N wegen naar het noorden en besluiten in België bij de scheepsliften van Thieu te overnachten.
Ook aan deze grenspost is weer controle voor het naar Frankrijk gaande verkeer, wij kunnen zo door rijden.
Worden we in België nog van een mooie (zeldzaam) geasfalteerde weg afgeleid over zo’n lekkere kasseienstrook i.v.m. een wielerkoers, en ik maar denken dat onze zuiderburen gek zijn op koersen over die kasseienstroken.
Misschien dat deze strook te slecht was en daarom hebben wij nu ons campermeubilair weer getest, alles is prima blijven zitten.
Aan de kade bij de oude scheepslift van Thieu is nog volop plaats, dus gaan we lekker aan het einde staan waar we voor drie jaar terug ook stonden. (50.47112,4.08823)
 


 
Dag 9 Zondag 358 km.
 
 
Nog even bij de oude scheepslift gekeken, een paar bejaarde mannetjes mochten de lift bedienen voor een pleziervaartboot.
 
 
 
 
 
Na dit spektakel gade te hebben geslagen nog even bij de nieuwe lift wezen kijken, daar was helaas geen bedrijvigheid waar te nemen.
 
 
Dus na de koffie richting huis gereden en daar na een dikke week weer veilig aangekomen.
 

2 opmerkingen: