maandag 16 mei 2016

2016 Denemarken.

 
Dag 1. Vrijdag  208 Km.
 Dit keer doen we een rondje Jutland in Denemarken, we hadden dit land alleen nog maar gezien als doorreis land naar Zweden en Noorwegen en daar gaan we nu verandering in brengen.
Vrij rustig op de werkvloer, dus naar huis, inpakken en wegwezen voor een het rondje Denemarken.
De bedoeling was zaterdag vertrekken, maar nu kunnen we alvast op toer en dus de snelweg op via Assen, Veendam,Leer naar Westerstede vanwaar we via B-wegen naar de camperplaats (53.443494, 8.484557) bij Kleinensiel aan de Weser gaan.
 
 
Wel een beetje tot mijn verbazing zijn wij hier de enigste, lekker rustig dus.
Dag 2. Zaterdag 177 Km.
 Vanmorgen de Wesertunnel door en over rustige binnenwegen naar Wischhafen gereden, altijd weer leuk bij een omleiding van de verkeerde kant te komen en de omleidingsborden missen, dus even daar een stukje van de omgeving beter bekeken en nadien op weg naar het veerpont naar Glückstadt.
Gelukkig geen lange wachttijd en dus weer snel op weg via Landscheide richting Hochdonn aan het Noord-Oostzee kanaal waar we willen overnachten.
Eerst nog even weer een ommetje maken omdat we met een brug met gewichtsbeperking te maken hebben, uiteindelijk komen we voor het veerpontje van Hochdonn uit die ook nog eens gratis bleek te zijn, moeten we nog even wachten voor een mooi cruiseschip.
 
 
Hier is aan het kanaal naast het pontje en de 42 meter hoge spoorbrug een gedoogplaats voor campers (54.01944,9.29667) waar we een paar dagen zeeschepen gaan spotten.
 
 
Dag 3. Zondag 0 Km.
Vandaag de dag door gebracht met luieren, scheepjes spotten, wandelen en lekker langs het kanaal fietsen.
 
 

 
 
Dag 4. Maandag 138 Km.
 Lekker op tijd na het ontbijt vertrokken via Albersdorf over een rustige binnendoor route naar Friedrichstadt, even lekkere broodjes ingeslagen, bakkie koffie en weer door over de B5 naar de Deense grens.
 
 
Nog even voor de grens de dieseltank gevuld omdat de Deense diesel toch iets duurder is.
Bij Tønder slaan we af naar Møgeltønder waar we bij een kasteel (54.941883, 8.808114) kunnen overnachten om van hier uit ook Tønder per fiets te bezoeken.
 
 
Møgeltønder is ook een prachtig buurtschapje met één leuk straatje vol schattige Deens huisjes, het kasteel vonden wij niet echt interessant en hebben we dus links latten liggen.

 


 
Dag 5. Dinsdag 137 Km.
 Tønder vandaag niet per fiets maar met de camper bezocht, het was niet helemaal droog bij vertrek.
Eenmaal in Tønder brak de zon er weer door en bleef het de rest van de dag droog.
 


 
Tønder zelf vonden we niet echt interessant en na wat shoppen zijn we vertrokken naar het eiland Rømø, wat we via een dijk bereiken.
 
 
Aan de westkant bij Lakolk even de camper op het strand gekeerd en naar Juvre gereden waar we een hekwerk uit 1772 van walvisbotten bekijken.
 
 
Het eiland op zich is bijna één groot duingebied.
Nadien doorgereden naar Esbjerg, ten westen aan de kust is een sculptuur “de mens ontmoet de zee”.
 
 
Dit zijn vier, negen meter hoge witte standbeelden, mooi parkeerplaats (55.48771,8.41180) er bij waar we tevens overnachten.
Lekker de honden en ons zelf even uit laten waaien op het strand.
 
 
Dag 6. Woensdag 134 Km.
 Vanmorgen via Varde vertrokken en daar de B181 op richting Nørre Nebel, vanaf hier gaat de weg tussen Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord en de Noordzee door.
 
 
Een prachtig stukje natuur gebied met veel vakantiehuisjes in de duinen en enkele leuke oude boerderijen.
 
 
 
Bij Fjaltring aan de kust is een leuke plaats waar overnachten (56.47504,8.12607) is toegestaan, als we rond de middag aankomen is nog vrij rustig en tegen de avond wordt het wat drukker.
 
 
Op zo’n mooi plek blijven we een paar nachten staan en geniet van de zee.
S’avonds nog even lekker lands strand gewandeld.
 
 
 
Dag 7. Donderdag 0 Km.
 Lekkere broodjes en koeken gehaald bij de buurtsuper in Fjaltring, een kilometer van hier en de rest van de dag genieten en wandelen.
 
 
 
 Dag 8. Vrijdag 145 Km.
 Na ons dagelijks ochtend ritueel, honden uitlaten en ontbijten vertrokken richting Lemvig, van hier via Struer, Skive naar Lund, waar we vers water in slaan en de afvaltanks legen.
 
 
Het is weer een mooie zonnige dag en we hebben geen zin om veel kilometers te maken, dus besluiten we naar de haven van Ranum te gaan waar je mag overnachten.
Daar aangekomen valt de plaats ons tegen, alles staat vol met auto’s en scheepsbokken, zowel leeg als met een boot erop.
Dus stuur omgedraaid en verder, toeval wil dat er klein eindje verder een mooie plaats opdoekt aan het Limfjord en we hier blijven.
 
 

 

Dag 9. Zaterdag 128 Km.
 Vanmorgen uit Ranum vertrokken richting Fjerritslev en van hier naar Åbybro waar we even wat boodschappen inslaan voor de komende dagen.
Verder over de B55 naar het noorden, zonnetje schijnt heerlijk, besluiten we samen het roer om te gooien en naar Hou aan de oostkust te rijden.
Hier runnen Nederlanders een camping die in het programma “ik vertrek” is geweest die wij vorig jaar ook al hebben bezocht.
 
 
Even gestopt om de navigatie bij te stellen, vervolgens over de B559 naar de oostkust.
Omdat het lekker warm belooft te blijven, hebben we zin om een paar dagen hier te blijven hangen en te luieren   
Dag 10. Zondag 0 Km.
 Na de koffie de fiets naar Hals genomen en even in de haven van een ijsje genoten.
De rest van de dag lekker in het zonnetje gezeten en gewandeld.
 
 
 
 Dag 11. Maandag 0 Km.
 De belofte dat het vandaag de warmste dag zal worden voor deze week heeft ons doen besluiten nog een dag op de camping te blijven luieren.
En inderdaad geen wolkje aan de lucht en dik 25 graden.
Dag 12. Dinsdag 154 Km.
 Na het afscheid van Peter en Paula verlaten we de camping en beginnen aan de terugreis van nog een week.
Bij Hals gaan we op het pondje om het Limfjord over te steken naar Egense, komisch dat Truus (navigatie) ons de pont wil laten afrijden terwijl we nog dik 100 meter van wal zijn.
 
 
We vervolgen weg 541 langs de kust naar Hadsund en hier de brug over naar Mariager, wat volgens onze gids een leuk plaatsje zou zijn.
 
 
Even een rondje dorp gedaan over de mooie kinderkopjesstraatjes tussen enkel Deense vakwerkhuisjes door.
 
 


 
 
Broodje gegeten op de parkeerplaats naast de haven met een leuk uitzicht over het fjord.
 
 
 
Via Randers doorgereden naar Knebel aan de kust, bij de vuurtoren is een parkeerplaats (56.09601,10.51422) waar men 24 uur mag blijven staan en gaan dus hier overnachten.
 
 
 
 Hier aan de kust schijnen veel tuimelaars te zitten en wij spotten er inderdaad een aantal.
 
 
 
 
 
Prachtige plaats met zeezicht, vuurtorenwachter komt ons persoonlijk netjes vertellen dat het niet langer dan één nacht.
 
 
Dag 13. Woensdag 113 Km.
 
 
 Na een heerlijke rustige nachtrust vertrokken naar het meer dan 700 jaar oude Ebeltoft, een leuk klein plaatsje aan de kust met leuke vakwerkhuisjes en oude straatjes.
 
 
Publiekstrekkers zijn hier het glasmuseum en het fregat Jylland, een groot gerestaureerd houten schip dat deelnam aan de slag bij Helgoland in 1864.
 
 
Groepen kunnen er tegenwoordig in overnachten, in hangmatten slapen en het leven van een zeeman ervaren.
Jammer dat het schip zo is ingebouwd dat het contact met de zee is verdwenen, dus zeeziek worden is er helaas niet meer bij.
In Ebeltoft staat het kleinste raadhuis van Denemarken.
 
 
 
 
Na het stadje te hebben gezien zijn we vertrokken naar het merengebied van Silkeborg, een prachtig gebied met heuvels en meren.
 
 
We eindigen de dag bij Ry (56.10424,9.78382) aan een meertje om hier te genieten van het nog steeds boven verwachting mooi weer.
Tevens blijven we hier ook overnachten.
 
 


 
 
Dag 14. Donderdag 154 Km.
 Vetrokken vanuit Ry langs de noordkant van het meer Gudensø richting Silkeborg, helaas moesten we de camper al snel keren i.v.m. spoorwegtunneltje met een doorrijhoogte van drie meter.
Dus weer terug naar Ry en vanuit hier naar het grootste meer van Jutland Mossø, aan de oever van het meer liggen de ruïnes van het Øm Klooster, het best bewaarde cisterciënzer klooster van Denemarken.
De hoopjes stenen vonden wij niet echt interessant, vooral de uit de laatste jaren bijgebouwde bouwseltjes ertussen deden voor ons afbraak van het geheel.
Dus na de koffie vertrokken naar het zuiden, deels over de B170 via Vejle en Kolding naar Haderslev.
Van hieruit richting de oostkust gereden en daar een leuk stekkie gevonden om de rest van de dag door te brengen.
 
 
Dag 15. Vrijdag 110 Km.
Ørby aan de kust achter ons gelaten en op naar Haderslev, de hoofdstad van Zuid-Jutland.
Hier staat een mooie oude Domkerk uit de 13de eeuw, wat wij het bezoeken wel waard vinden en aan het Torvetplein wat oude panden.
 
 
 
 
 
Na een wandelingetje door het centrum en wat boodschappen ingeslagen voor de laatste dagen, zijn we weer zuidelijker gereden richting Tønder.
Ten zuiden van Tønder gaan we de grens over naar Duitsland en rijden door naar de camperplaats (54.72663,8.69543) aan de Waddenkust in Dagebüll.
 
 
Het weer is inmiddels behoorlijk omgeslagen, liep ik vanmorgen in Ørby aan de oostkust in de korte broek en T-shirt de honden uit te laten lekker in het zonnetje, hier in Dagebüll kan de winterjas weer aan.
Even lekker uitgewaaid op de dijk tijdens de wandeling.
 
 
 Dag 16. Zaterdag 138 Km.
Dus vanmorgen de kachel maar weer eens warm gestookt, heb niet voor niets een extra derde fles gas meegenomen, dan gaan we niet in de kou zitten.
Via wat binnen weggetjes naar Brunsbüttel gereden, zo af en toe een stukje B5 genomen die toch wel vrij druk was.
In Brunsbüttel gaan we op de camperplaats (53.89917,9.13223) bij het zwembad staan.
 
 
S’middags gaan we een kijkje nemen bij de grote zeesluizen van het Noord-Oostzee kanaal, die van Brunsbüttel naar Kiel loopt.
 
 
De pondjes varen nog snel even tussen de schepen door.

 

 
Altijd een leuk gezicht hoe die grote zeereuzen hier geschut worden.
Dag 17. Zondag 249 Km.
Vandaag even wat meer kilometers om de laatste reisdag niet al te zwaar te maken, mooi op tijd vertrokken uit Brunsbüttel en dus mooi voor de drukte bij de veerpont Glückstadt- Wischhafen.
De pont vertrekt net voor onze neus weg, dus staan we als eerste klaar om de volgende pont op te rijden, lekker onstuimig weer treffen we op de pont, harde wind, regen en hagel buien.
Via Bremervörde en Beverstedt naar Loxstedt, waar we de Wesertunnel weer nemen en dan verder naar Oldenburg.
Na een klein stukje snelweg buigen we af naar het Thülsfelder Talsperre, hier is bij een hotel aan het stuwmeer een plaats (52.934048,7.931544) waar je mag overnachten, echter is het Pinksterweekend en het hier zo druk dat we besluiten naar het 10 kilometer noordelijker gelegen Bösel te gaan en treffen hier een mooie rustige (53.004814,7.958509) plaats aan bij een sportcomplex waar we overnachten.
Dag 18. Maandag 141 Km.
 
De laatste kilometers gaan richting Löningen, van hier gaat het in één lijn richting Hoogeveen.
Thuis zien we weer terug op een zeer geslaagde vakantie, Denemarken heeft ook ons hart gestolen.
De rust, ruimte en het prachtige landschap.